Prehranske izdelke so tudi tokrat ocenjevali vrhunski kuharski mojster Franci Jezeršek , etnolog prof. dr. Janez Bogataj ter svetovalka za načrtovanje turizma in gostinstva doc. dr. Tanja Lešnik Štuhec . Strokovna komisija je pohvalila kvaliteto prehranskih izdelkov, saj se število pozitivno ocenjenih iz leta v leto povečuje. Tokrat je brez certifikata ostal le en prehranski izdelek. Ocenjevalci so bili še posebno zadovoljni nad ponudbo piva, ki je bilo tokrat prvič na našem ocenjevanju. Prijetno so jih presenetili tudi inovativni izdelki iz česna.
V strokovni komisiji pri ocenjevanju rokodelskih izdelkov pa je poleg prof. dr. Janeza Bogataja in doc. dr. Tanje Lešnik Štuhec sodeloval še oblikovalec Matej Zupančič. Bili so enotnega mnenja, da pri izdelkih, ki niso pridobili certifikata, vidijo možnosti izboljšav tako pri uporabi materialov kot samem oblikovanju. Nekaj izdelkov pa je bilo izdelanih s tako preciznostjo, da se je komisiji ob pogledu nanje narisal nasmeh na obraz. Tokrat s pohvalami niso skoparili, predvsem pri izdelkih iz lesa.
Ocenjevalci so pogrešali zgodbe o izvoru izdelkov, saj je bilo le-teh zelo malo. Izpostavili so tudi pomanjkanje celostne grafične podobe. Za izboljšave na izpostavljenih področjih nameravajo v LAS Srce Slovenije organizirati predavanje ocenjevalca Mateja Zupančiča , ki bo s praktičnimi nasveti predvsem rokodelcem pomagal izpopolniti oblikovno podobo izdelkov, jih spodbudil k ustvarjanju zgodbe izdelka in jim dal napotke pri oblikovanju celostne grafične podobe.
Končni izkupiček ocenjevanja je zelo dober. 22 ponudnikov je pridobilo pravico do označevanja svojih ocenjenih izdelkov z znakom Kolektivna tržna znamka Srce Slovenije. Po njihovi zaslugi imamo v mreži že 172 izdelkov 54 ponudnikov , ki jih bomo s ponosom promovirali po Srcu Slovenije in širše.
Hvala vsem, ki ste del naše zgodbe in ustvarjate s srcem!
Objavljeno: 2. 12. 2019,
zadnjič spremenjeno: 2. 12. 2019